Ιστορία
Η Θάσος, κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Νεολιθικά εργαλεία και άτεχνα κεραμικά, που μοιάζουν με αυτά που έχουν βρεθεί στην Λήμνο, Σαμοθράκη και Τροία, ανακαλύφθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού. Εκείνη την εποχή, στο νησί κατοικούσαν Θράκες. Πρώτη ιστορική αναφορά γίνετε από τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο, που είχε επισκεφθεί το νησί. Αυτός μας λέει, ότι πήρε το όνομα της από τον Θάσο, γιο του Φοίνικα βασιλιά Αγήνορα. Η μυθολογία συμπληρώνει λέγοντας, ότι ο Θάσος έφθασε στο νησί ψάχνοντας την κλεμμένη από τον Δία αδερφή του, Ευρώπη. Η Θάσος εποικίστηκε από τους Φοίνικες, που για πολλά χρόνια, εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία χρυσού, τον σίδηρο και την πλούσια ξυλεία της. Αυτοί έφεραν εδώ και την λατρεία του Ηρακλή. Τον 7ο Π.Χ. αιώνα οι Θρακιώτες επιτέθηκαν στο νησί. Τότε οι Θασίτες κάλεσαν τους Ιωνικούς πολεμιστές από το νησί της Πάρου για βοήθεια. Οι Παριανοί πήραν έναν χρησμό από το μαντείο των Δελφών, που έλεγε «Να πεις τους Παριανούς, Τελεσικλή, ότι σου παραγγέλλω, να κτίσεις στο νησί Αερία μια πόλη που να φαίνεται από παντού». Ο Τελεσικλής πήρε τον γιο του Αρχίλοχο, τον φημισμένο ποιητή, και με άλλους Παριανούς κατέλαβαν την Θάσο, όπου και εγκαταστάθηκαν.
Η Θάσος εξαπλώθηκε στα απέναντι παράλια ,ευημέρησε και ανέπτυξε έναν αξιοσημείωτο νησιώτικο πολιτισμό. Αμέτρητες γνωστές πόλεις αποικήθηκαν και κάλυψαν μια απέραντη περιοχή. Εκμεταλλεύτηκαν τα μεταλλεία στο Παγγαίο. Χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα με τις παραστάσεις του Σάτυρου και της Νύμφης δείχνουν την έκταση των εμπορικών σχέσεων και την οικονομική ευρωστία της Θάσου. Στα τέλη της αρχαικής εποχής είναι τόσο πλούσια που χτίζει ένα μοναδικό τείχος από μάρμαρο και σχιστόλιθο με ανάγλυφα στις πύλες και περίμετρο 4χλμ. Το 491 π.Χ. Ο βασιλιάς Δαρείος το γκρέμισε όταν κατέλαβε την Θάσο. (Τα ερείπια του υπάρχουν σήμερα σε κάθε σημείο του Λιμένα ) ελευθερώνεται μερικά χρόνια αργότερα έπειτα από τις νίκες των Ελλήνων στην Σαλαμίνα. Συμμετέχει στην Α’ Αθηναϊκή συμμαχία της Δήλου χωρίς ωστόσο να αποκομίσει κάποια οφέλη από αυτήν. Το αντίθετο μάλιστα καθώς βλέπει να χάνει τα ερείσματά της στο χρυσοφόρο Παγγαίο και να της αποκόπτονται στρατηγικές θέσεις με την ίδρυση της Αμφίπολης. Στα 465 π.Χ. επιχειρείται αποστασία από την συμμαχία , η οποία όμως αποτυγχάνει και έτσι επιβάλλονται δυσβάστακτοι όροι που την μετατρέπουν σε πόλη δεύτερης κατηγορίας χωρίς μεταλλεία , εμπορικά κέντρα και με τα τείχη της κατεδαφισμένα. Η στάση των Τετρακοσίων το 411 π.Χ. την αποσπά από την Αθήνα και θα ξεκινήσει μια διαμάχη μεταξύ φιλοσπαρτιατών και φιλοαθηναίων που θα κοπάσει στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. Ένα νέο πιο ευέλικτο διοικητικό σχήμα θα αντικαταστήσει το παλιό και θα προικίσει την πόλη με νέο πολεοδομικό σχέδιο με αγορά και άλλα δημόσια κτίρια. Στα 360 π.Χ. ιδρύουν στις παρυφές του Παγγαίου τις Κρηνίδες για αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού του βουνού.
Κατά τα χρόνια της Μακεδονικής κυριαρχίας η Θάσος θα κρατήσει μια θεωρητική ανεξαρτησία χωρίς όμως να έχει στην κατοχή της τις Κρηνίδες που περνούν υπό Μακεδονική κατοχή με την ταυτόχρονη ίδρυση των Φιλίππων στην ίδια τοποθεσία. Το 197 Π.Χ. οι Θάσιοι δέχονται τους Ρωμαίους σαν απελευθερωτές. Ανακαινίζετε το αρχαίο θέατρο, η Πόλη και τα καράβια της ξαναρχίζουν το εμπόριο, ελεύθερα πλέον. Το 52 Μ.Χ. Ο Απόστολος Παύλος, περνά ανοιχτά του νησιού πηγαίνοντας στους Φίλιππους και πιθανώς, σταματά σε αυτό. Φέρνει την πίστη του Χριστού, κτίζονται εκκλησίες στα ερείπια των Αρχαίων ιερών και γράφετε, το τέλος μιας εποχής.
Το 365 Μ.Χ. φοβερός σεισμός την καταστρέφει, και κομμάτια γης, βυθίζονται μέσα στην Θάλασσα.
Το 565 Μ.Χ. καταλαμβάνουν το νησί οι Άβαροι αλλά απελευθερώνεται από τον Ηράκλειτο.
Τον 7ο αιώνα εμφανίζεται η πειρατεία στο Αιγαίο.
Το 765, η Θάσος λεηλατείται από Σλάβους πειρατές.
Το 900, την καταλαμβάνουν οι Σαρακηνοί.
Το 961, νικούνται από τον Νικηφόρο Φωκά και αποχωρούν.
Το 1161, ο κόμης Ραιμόν Πουατιέ το καταλαμβάνει, λεηλατεί, καταστρέφει και πουλά τους κατοίκους του στα σκλαβοπάζαρα.
Από τον 10ο μέχρι τον 16ο αιώνα η Θάσιοι ζουν σε σπηλιές και σε τρώγλες, φοβισμένοι, με τους κατακτητές να διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Γενουάτες, Βενετοί, Σλάβοι, πειρατές, Οθωμανοί ανταγωνίζονται στην κλοπή τον φόνο και την λεηλασία. Οι παραλιακοί οικισμοί ερημώνουν και κτίζονται, νέοι στο εσωτερικό.
Το 1327 ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ φέρνει κατοίκους στο νησί, γιατί αυτοί είχαν λιγοστέψει.
Το 1414 ο Μανουήλ Β΄ την καταλαμβάνει και την δωρίζει στην Γενοβέζικη οικογένεια Γκατιλουζι.
Το 1434 κτίζεται το χωριό Κάστρο και άλλοι πύργοι.
Το 1455 ο Μωάμεθ Β΄ την καταλαμβάνει φέρνοντας την Τουρκοκρατία.
Το 1459 οι Θάσιοι επαναστατούν εναντίον του αλλά το νησί καταστρέφετε και πάλι και οι κάτοικοι του, μεταφέρονται στην Κων/πούλη.
Από το 1566 οι Θάσιοι εκλέγουν οι ίδιοι τους άρχοντες τους και δεν υπάρχει τουρκική στρατιωτική δύναμη στο νησί.
Το 1770 την καταλαμβάνει ο Ρώσος ναύαρχος Ορλόφ.
Το 1774 την ξαναπαίρνουν οι Τούρκοι.
Το 1813 η Θάσος παραχωρείται στον Αιγύπτιο βεζίρη Μεχμέτ Αλί. Αυτός είχε γεννηθεί στην Καβάλα και είχε μεγαλώσει με μια Ελληνική οικογένεια στο χωριό Ραχώνι. Έδωσε πλήρη ελευθερία, κατάργησε τους Φόρους και επικράτησε, πλήρης ελευθερία. Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε με μικρές εναλλαγές.
Το 1902 οι Tούρκοι ξαναπαίρνουν την εξουσία στο νησί.
Στις 18 Οκτωβρίου του 1912 λόχος Ελληνικού πεζικού αποβιβάζετε και την απελευθερώνει.
Στις 31 Ιουλίου του 1913 ο βασιλεύς Κων/νος με τον πρίγκιπα Γεώργιο αποβιβάζονται στο λιμάνι του Λιμένα χωρίς να τους περιμένει κανείς.
Το 1922 καταφθάνουν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και εγκαθίστανται στον Λιμένα και στα Λιμενάρια.
Το 1941-1944 βρίσκεται υπό Βουλγαρική κατοχή.
Το 1945-1949 ματώνει από τον εμφύλιο πόλεμο.
Μετά το 1960 αναπτύσσεται ο τουρισμός και φθάνουμε μέχρι τις μέρες μας με ειρήνη.