Το νησι της Θασου
Μέσα από την αχλή των μύθων και της προϊστορίας, ξεπροβάλλουν οι πρώτοι κάτοικοι της Θάσου. Οι αρχαίοι συγγραφείς την αποκαλούν ‘Ηέριη’, που σημαίνει ‘Αίθρια’. Αλλά το όνομά της , το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες, το οφείλει στον μυθικό Θάσο, γιο του βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα (ή του θεού Ποσειδώνα). Κατά τον Ηρόδοτο αυτός, μαζί με άλλους Φοίνικες που τον ακολούθησαν, είναι ο πρώτος οικιστής του νησιού (1600-1500 π.χ.). Οι Φοίνικες είναι οι πρώτοι εκμεταλλευτές των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Θάσου (μεταλλεύματα, ξυλεία).
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΙΟΙ. Από τον 7ο π.χ. αιώνα, οι Πάριοι που ανήκουν στην δυναμική ελληνική φυλή των Ιώνων, με αρχηγό τον Τελεσικλή, φτάνουν στην Θάσο υπακούοντας στον Δελφικό χρησμό <…νήσω Ηέριη κτίζειν ευδείελον άστυ >. Μαζί τους και ο ποιητής Αρχίλοχος, γιος του Τελεσικλή, που μέσα στις τόσες περιπέτειες γράφει θαυμάσια ποιήματα. Οι Πάριοι κυριαρχούσαν ολοκληρωτικά στο νησί. Μια καινούργια εποχή, η ελληνική, ανοίγει τις πύλες της ιστορίας της Θάσου.
ΤΟ ΘΑΣΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Από τον 7ο π.χ. αιώνα, ένα ισχυρό ελληνικό θασιακό κράτος δημιουργείται, με αποικίες, στόλο πολεμικό και εμπορικό, με ζωηρή οικονομική δραστηριότητα και πολιτιστική άνθηση. Δημοκρατικό -τις περισσότερες χρονικές περιόδους- το πολίτευμα της Θάσου. Λατρεύεται θρησκετικά το ελληνικό δωδεκάθεο. Ηρακλής ο πολιούχος του νησιού. Σε ειδικές γιορτές τελούνται τα μυστήρια της Δήμητρας, τα οποία εισήγαγε τον 7ο π.χ. αιώνα η Παρεία ιέρεια Κλεοβία. Με οργιαστικούς χορούς λατρεύεται και ο Διόνυσος.
Η ΘΑΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ. Η Θάσος βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Νέστου και την πόλη της Καβάλας (Βόρειο πλάτος 40,40 – Ανατολικό μήκος 40,40).
Έκταση: 393 τετραγ. χλμ. Περίμετρος 90 χλμ. Μήκος από Βορρά προς Νότο 26 χλμ.
Περιβάλλον: Γραφικότατο νησί. Καλύπτεται ολόκληρο από πεύκα και ελαιόδεντρα.
Πληθυσμός: 13.316 κατοίκους.
Κλίμα: Εύκρατο και υγιεινό το καλοκαίρι, υγρό το χειμώνα.
Διοικητική μορφή: Η Θάσος αποτελεί μια από τις 4 επαρχίες του Νομού Καβάλας της Ανατολικής Μακεδονίας. Υποδιαιρείται σε ένα δήμο και 9 κοινοτικά διαμερίσματα.
Συγκοινωνία: Το νησί επικοινωνεί με τις απέναντι μακεδονικές ακτές με ferry boats που ξεκινούν από: α) Καβάλα-Πρίνος (12 ναυτικά μίλια), β) Κεραμωτή-Λιμένας (8 ναυτικά μίλια).Με υπτάμενα δελφίνια που ξεκινούν από Καβάλα-Πρίνος και Καβάλα-Λιμένας.